VJídlo jako benefite firmách jako jsou STRV nebo Avast je jídlo jako benefit již samozřejmostí. Zaměstnancům zpříjemňuje pracovní dobu občerstvení zcela zdarma. Jak tento fenomén vznikl a co přináší za výhody? Ano, kávu a čaj nebo jiné nápoje možná zdarma v práci také dostáváte. Jaké to ale je, když nemusíte vůbec řešit stravování a zaměstnavatel vám poskytuje jídlo jako benefit?
Co inspirovalo například společnost Avast, která mimochodem vyhrála v soutěži Zasedačka roku v kategorii Nejatraktivnější pracovní prostředí k zavedení jídla zdarma na pracovišti?
„Před více než rokem jsme se přestěhovali do nových prostor budovy Enterprise Office Center na pražské Pankráci a chtěli jsme, aby se tu naši zaměstnanci cítili co nejlépe. Inspirovali jsme se v jiných zajímavých IT firmách v Silicon Valley a snažili jsme se společně s architekty a s našimi zaměstnanci vytvořit příjemné a flexibilní prostředí, které je bude bavit a inspirovat a které se přizpůsobí potřebám jednotlivých týmů,“ popisuje Michaela Mojžíšová, HR manažerka Avastu.

„Šlo nám zejména o podpoření komunikace mezi námi všemi. Obrovská obliba naší kantýny propojené s kavárnou ukazuje, že se nám to podařilo. Jde o skvělé místo pro náhodné i plánované potkávání a relaxaci. V praxi to pak vypadá tak, že u jednoho stolu tu třeba kolegové snídají se svými dětmi, vedle nich probíhá neformální jednání s externími partnery a kousek dál se nad kávou radí spolupracovníci z více týmů. Velmi to pomohlo vylepšit, usnadnit a urychlit komunikaci ve firmě.“

 

Benefit – podpora pestrého stravování

Zatímco ve společnosti STRV mají zaměstnanci k dispozici hlavně studený bufet a čerstvé bagety a saláty a ovoce, v Avastu jim doslova nosí kuchaři pod nos i obědy.
„Naši zaměstnanci mají k dispozici jídlo a nápoje od ranních do odpoledních hodin. Snídaně jsou pestré – od typické anglické snídaně, přes různé druhy pečiva, pomazánek, kaší, musli, ovoce, zeleniny nebo jogurtů a různých druhů sladkého pečiva. Oblíbený je například i pomerančový fresh, na který se stojí fronty,“ popisuje Michaela Mojžíšová.

„Přes oběd jsou v nabídce dvě polévky a pět hlavních chodů. Nechybí jeden vegetariánský a jeden bezlepkový chod. Snažíme se, aby jídla byla vždy čerstvá, zdravá a sezonní a zaměstnanci se mohli stravovat kvalitně a vyváženě i v případě, že mají speciální dietní požadavky. Jsme česká firma s mezinárodním týmem, takže kromě české klasiky máme i národní speciality z jiných zemí. Malou tradicí jsou řízky každý pátek. Ty jsou určitě oblíbené, ale velký zájem je ale taky o asijskou kuchyni, steaky i burgery.“

Také často přemýšlíte, co si s sebou zabalit na další den do kanceláře k jídlu? Nebo kam si odskočíte na rychlý, uspěchaný oběd? Když si vyberete zaměstnavatele, který vám servíruje stravu zdarma, již tento vleklý problém řešit nemusíte.

 

Více jídla, větší produktivita?

Zaznamenávají firmy s tímto benefitem fakt, že by se zaměstnanci v práci zdrželi déle než obvykle? „Všimli jsme si, že mnoho lidí začalo chodit do práce již od osmé hodiny ráno, kdy se kantýna otevírá a je k dispozici snídaňový bar. Odpoledne, kdy už člověk začíná mít opět hlad, si zaměstnanci mohou ulovit nějakou tu bagetu nebo něco malého a o to vydrží v práci déle. Pro zaměstnance je to tak určitě pohodlné a nemusí přes den ztrácet čas sháněním jídla,“ vysvětluje Michaela Mojžíšová.

Podle výzkumu amerických vědců má však jídlo zdarma na pracovišti jeden negativní efekt, a tím může být přejídání. Pokud si zaměstnanec například často a nekontrolovaně vybírá sladké svačiny, které mu poskytuje zaměstnavatel zdarma, může ve výsledku sníst více jídla než obvykle, pokud konzumuje intuitivně a bez plánování. Větší hladina cukru v krvi může vést k nárazové únavě a poklesu pracovního výkonu, třeba v odpoledních hodinách po sladkém zákusku. Zaznamenali i v Avastu kolísání produktivity práce?

„Toto se samozřejmě špatně měří, ale jsme přesvědčeni, že zavedení konceptu stravy zdarma mělo pozitivní vliv jak na spokojenost, tak na efektivitu, komunikaci, vztahy i pracovní komfort celkově. Lidem odpadají starosti, jak si na pracovní den obstarat chutné stravování a jak si všechno kolem jídla rozvrhnout časově. V klidu a v pohodě jdou jíst, kdy chtějí a mají chuť. A díky velkému výběru se mohou stravovat i naprosto zdravě a racionálně, jak si každý přeje. A určitě všichni kvitujeme, že není žádný problém kdykoliv zajít na pracovní či nepracovní oběd, snídani či kávu a zákusek,“ podotýká HR specialistka Mojžíšová. A kolik firmu stálo zavedení jídla zdarma na pracovišti? „Přesnou částku neuvádíme, ale rozhodně se nám tato investice vyplácí a jsme rádi, že od zaměstnanců pravidelně dostáváme zpětnou vazbu, že jsou takto spokojení.“

A co vy, měli byste také rádi zdarma všechny pracovní obědy?

Foto: Avast